Skip to content

Ilmu, Amal dan Ikhlas

February 13, 2009

Tuntutlah ilmu sehingga negeri China, dari dalam buaian sehingga ke liang lahat. Ayat Al-Quran pertama yang diturunkan Allah ke umatnya melalui Rasulullah juga meminta kita mencari ILMU…

Setelah kita ada ilmu apa pula hak ilmu itu??? Hak ilmu adalah AMAL. Amal tanpa ilmu menyesatkan, Ilmu tanpa amal merosakkan. Sheikh Qadir Jailani dalam bukunya mengatakan manusia tanpa ilmu itu sekali bodoh tapi manusia dengan ilmu tapi tak mengamalkan itu 7 kali bodoh.

Apa pulak hak AMAL itu?? Hak amal itu IKHLAS… amalan yang tidak ikhlas hanya sia-sia. Ikhlas ini ibarat semut hitam di atas baru hitam di malam yang gelap gelita. Apabila semut bergerak Allah pasti tau walaupun manusia tidak tahu..

Nasihat untuk aku sendiri kejarlah ilmu, amalkan dan buatlah seikhlas-ikhlasnya..kerana Allah SWT.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. abang permalink
  February 15, 2009 12:39 pm

  Marilah kita pelajari ilmu yang bermanfaat, kemudian kita amalkan dengan ikhlas sekecil apapun ilmu itu yang penting bermanfaat bagi kemaslahatan ummat ..Ilmu itu kalua gak diamalkan utk apa kita pelajari ..???

 2. denaihati permalink
  February 15, 2009 9:50 pm

  Terima kasih sudi kongsi ilmu..memang betul kita mesti mencari ilmu yang memberi manafaat bukan untuk kita sahaja tapi juga untuk umat.

 3. Rosli permalink
  February 17, 2009 1:26 pm

  Hebat gitu…Menuntut ilmu adalah satu tuntutan agama dan juga salah satu sifat yg ada pada sahabat r.a.d’anhum.Niat belajar ilmu hendaklah semata-mata untuk mencari keredhaan Allah swt dan membina kehidupan akhirat.Dalam satu hadith Rasulullah s.a.w. pernah ditanya mengenai apa maknanya Iman (faith). Maka Nabi s.a.w. menjawab “Maksud Iman adalah Ikhlas (sincerity)”. Maka iklaslah kita mencari ilmu supaya Iman kita sempurna, insyaAllah.Waallahua’lam.

 4. denaihati permalink
  February 17, 2009 2:25 pm

  Saudara Rosli terima kasih berkongsi Hadis. Umat Islam memang sudah jauh dengan ilmu dan ilmu pun menjauhkan diri dari Umat islam. Itulah sebabnya kita semua jauh ketinggalan dunia dan akhirat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: