Skip to content

Aku bukan PEMBULI jalan.

June 7, 2009

M. Edwards, the father of one of The Star’s journalists, suffered injuries to his head and body after he was punched several times in the 10am incident yesterday. Edwards said he had just finished paying some bills at a bank and was driving home with his daughter when a van cut into his lane. “I sounded my horn at the driver because he had swerved in suddenly without using the indicator,” he added.

Kisah lanjut di thestar

Aku ada 2 kisah.

1. 10 tahun yang lalu masa kawan aku sedang memandu tiba-tiba kereta kat belakang horn dia…aku tak ingat kenapa. Kawan aku ni jadi marah, dia drive pelahan-lahan sampai je kat jambatan kecil dia berhentikan…jadi kereta yang horn tadi tak boleh nak kemana-mana. Kemudian kawan aku ni keluar ke depan dan buka enjin buat macam kereta dia rosak padahal tak rosak pun. Dia buat gitu pasal marah kereta kat belakang tu horn dia.

2. Tahun lepas masa aku tengah naik beca di Medan, Indonesia. Brother yang bawa beca tu kata di pernah kerja kat Malaysia 3 tahun. Dia tanya aku kenapa di Malaysia banyak accident. Aku kata pemandu tak tertib. Dia kata salah satu sebab di Malaysia bila horn je orang marah sedangkan di Indonesia horn adalah amalan untuk mengingatkan pemandu lain. Betul juga kata brother tu, pengalaman aku berjalan di Medan, Jakarta, Bandung, Bali, Surabaya dan beberapa lagi kota besar di Indonesia horn ni memang biasa dan memang susah nak nampak accident walaupun kenderaan nya berjuta.

Di Chennai, India setiap kenderaan besar dan umum ada tertulis please horn. Tapi di Malaysia orang tua kena belasah kerana horn. Pelikan rakyat Malaysia ni dikatakan Rakyat yang bersopan-santun tetapi apabila masuk je kereta ramai berubah jadi ganas!!!

~Terima Kasih~
World of Azizwan
Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: