Skip to content

SELSEMA BABI : Pencegahan lebih baik daripada Rawatan

August 20, 2009

Berita terkini “Seorang wanita hamil lebih 8 bulan menjadi korban ke-68 wabak selesema A (H1N1) di negara ini, sementara jumlah kes terbaru pula meningkat tinggi sehingga 569 kes dalam tempoh 24 jam.” Mengikut WHO Asia Tenggara adalah kawasan kedua tertinggi korban H1N1 iaitu seramai 106 orang.

Wabak Selsema Babi tiada penghujungnya dan dilaporkan keadaan akan menjadi parah pada musim tengkujuh bulan Oktober, November dan Disember. Sudahkah kita bersedia??

Selain daripada menjaga kesihatan mengikut aturan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, aku nak cadangkan beberapa tips.

1. Gunakan Habbatus Sauda berterusan kerana kajian di China telah membuktikan bahawa Habbatus Sauda boleh meningkatkan daya tahan tubuh… (Boleh lah order di Saudacare).
2. Tidur dalam GELAP kerana sel-sel tubuh akan memulihkan secara sendiri (dengan izin Allah) di dalam GELAP.
3. Sentiasa pakai wangi-wangian tanpa alkohol kerana virus bersifat ultrasonik yang akan tewas kepada infrasonik yang ada pada wangian. (Bolehlah order ODP dari Zul kot….heee).
4. Sentiasa berWUDHU apabila kita keluar dari rumah. BERWUDHU insyallah lebih POWER daripada pakai topeng muka. Bukankah berWUDHU itu juga membersihkan tubuh seperti dicadangkan oleh KKM yang akan membersihkan luaran dan dalaman. Jadi  WUDHU + Topeng tambah power.
5. Solat Malam walaupun hanya sunat Witir 1 rakaat, insyallah akan dipelihara keluarga dari segala bencana. Ketika berlaku wabak Taun yang hebat di Indonesia pada awal 1940an, apabila wabak menyerang satu-satu kampung kesemua penduduk akan mati kecuali mereka yang solat Malam (Kisah Benar ni).
6. Baca Al-Quran kerana dalam Al-Quran ada ayat-ayat Syifa dari ALLAH swt untuk memelihara kesihatan manusia.

Kalau ada tambahan tips dari teman-teman sila kongsikan untuk kita sama-sama amalkan. Apa pun segalanya dengan kehendak ALLAH swt. Seandainya setelah mengamalkan kehidupan dan amalan yang baik tetapi masih juga terkena H1N1 maknanya itu atas kehendak Allah swt dan seandainya kita meninggal kerana H1N1 insyallah kematian kita itu adalah Syahid kecil.

Fadhilat Amal : Hadis yang diriwayatkan oleh Muslim melalui Uthman bin Affan : “Sesiapa yang berwudhu lalu mengelokkan wuduknya, keluarlah dosa-dosanya dari tubuhnya sehinggaka ia keluar daripada hujubg-hujung jar.”

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: