Skip to content

Tolong BLOG aku terlebih saiz part 2

November 30, 2009

Pening juga kepala ni bila dapat tahu blog aku terlebih saiz. Kalau mengikut Meta Tag Analyzer blog aku bersaiz lebih 150K, Web Page Analyzer blog aku bersaiz melebihi 389,000 bytes dan mengikut iwebtool speed blog aku melebihi 189 KB.

Atas khidmat nasihat semua rakan-rakan terutama Kak Jie, Megat dan eliss yang telah attachkan tools untuk menyelesaikan masalah maka aku pun explorelah sendiri blog supaya dapat mengurangkan saiz dan menambah speed untuk excess blog ini.

@ eliss : bila ak ukur size blog ni kat sini http://www.iwebtool.com/speed_test? memang lebih 150K.
@ Kak jie : tak pasti nk jwp mcm mana. cek kat sini  http://analyze.websiteoptimization.com  buang apa yg tidak sepatutnya/ tak penting.
@ Megat : apa yang aku dapat rumuskan dari http://analyze.websiteoptimization.com , kelihatan banyak perkara yang menyebabkan blog ini berat dan secara tak langsung lambat load.

 Jadi 2-3 hari ini orang sibuk beraya tapi aku sibuk mengubahsuai blog ni. Ni pun template ke dua setelah yang pertama tu nampak macam tak sesuai je. Terpaksalah aku keluarkan kebanyakan widget dan gambar yang menyebabkan saiz blog ni besar. Aku juga cuba keluarkan intensedebate tapi tak banyak sangat pengaruhnya kepada saiz dan speed jadi aku kekalkan.

Analisa terkini menunjukkan :
1. Meta Tags Analyzer : Blog tak over size
2. Websiteoptimization : Saiz blog 139,766 bytes
3. iwebtool : Speed blog 103.34 KB.

Aku masih mencari template yang lebih menawan hati dan semuga saiz dan speed baru ini akan memudahkan teman-teman melayari blog ini. Kepada teman-teman yang ada lebih 100 Twitter follower kalau nak buat duit joom join Sponsored Tweet ada ala-ala Churp Churp dan tunggukan pengumuman contest baru dalam 1-2 hari ni.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: