Skip to content

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL selami hati mereka

December 11, 2009

Alhamdulillah sehingga semalam sudah 85 blogger berani menyahut cabaran “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dengan berbagai entri yang simple dan yang menarik. Beberapa peserta juga telah menang Hadiah Bertuah bernilai RM50 setiap seorang iaitu Zai Kulim, Zie Fauzi, Ratu Salju, Taufidris, Yuitsumuni dan TheWayIThink.

Hari ini aku nak fokus 3 petikan entri contest yang boleh meransang MINDA BAWAH SEDAR.

1. Masih tidak mengerti? sayu… pilu…apa jua tinggalan… baik atau buruk atau tidak tahu atau tiada apa-apa ada ketika si celupar berbiacara kerna lumrah dan adat manusia (agaknya, semua ke?) mahu menegakkan benang basah atau kerna maruah diri tercabar atau kerna suka suka … sajak menarik daripada Yang Baik teruskan membaca @ Yang Baik.

2. Pernahkah anda mengalami hal yang sama? Marilah kita melihat realiti kehidupan. Setiap orang pernah mengalami kekecewaan dan kegagalan dalam hidup. Bahkan kadangkala semuanya akan datang sekaligus menimpa seseorang. Kalau sudah demikian, kita merasa dunia seakan musnah. Hidup menjadi terasa berat dan seperti memikul beban yang tinggi. Biasanya banyak orang kemudian melihat segala sesuatu itu dari segi negatif. Bagaimana untuk bangkit kembali? Bagaimana caranya membangkitkan semangat kita yang sudah turun? … dapatkan 3 tips berguna untuk terus bangkit daripada kesukaran @ MyAdha.

3. Terlalu sakit pada awalnya. Bukan mudah menjalahi hidup berbekalkan prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL. Lagi-lagi, bila kamu perlu memulakannya daripada bawah. Tanpa bimbingan dan kehadiran seorang ayah di sisi, segalanya kelihatan sukar. Mujur, saya masih punya ibu untuk menyokong prinsip HIDUP BERANI UNTUK GAGAL dengan jayanya kini….selami hati kehidupan tanpa ayah dalam kehidupan yang menuh mencabar @ LizaRazak.

Sebahagian daripada pengalaman hidup yang insyallah akan dapat menyentuh hati dan minda. Kita selalu menjerit kesukaran tapi ingatlah sesusah kita pasti ada yang lebih susah daripada kita. Aku pernah melihat sekumpulan manusia di Jakarta yang menunggu di belakang restauran untuk memamah makanan lebihan daripada pelanggan restauran tersebut.

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada dan teruskan perjuangan hidup tanpa ada perasaan putus asa walaupun diasak dengan berbagai dugaan. HIDUP BERANI UNTUK GAGAL.

@ Banyak lagi cerita menarik yang akan aku kongsikan petikannya dalam entri yang akan datang. Kepada yang ingin turut serta contest sila terus ke contest “HIDUP BERANI UNTUK GAGAL” dan kongsikan cerita menarik sebagai sumbangan untuk merangsang MINDA BAWAH SEDAR bagi menempuh 2010 yang pasti sangat mencabar.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: